Irtiotto työelämästä työttömyysturvan näkökulmasta
LinkedInin uutisvirrassa kohtaa säännöllisesti julkaisuja, joissa käyttäjä ilmoittaa olevansa sapattivapaalla tai omalla vapaalla. Joskus tällaisen ilmaisun taustalla on työttömyys, joka vain muotoillaan toisin.
Ammatillisessa somessa voi olla miellyttävämpää kutsua työttömyysaikaa määrittelemättömän pituiseksi sapatiksi, virkavapaaksi tai itsensä kehittämiseksi. Mainitsematta voi jäädä, että tosiasiassa onkin työnhakijana ja toimeentulo voi perustua työttömyysetuuteen.
Mutta miksi käytetyillä ilmaisuilla olisi väliä? Työttömyysturvan ammattilaiselle edellä mainitut vapaat ovat ”varoitusmerkkejä”, sillä jos työsuhde on päättynyt, piilee vapaassa riski ansioturvaoikeuden menettämiselle. Virkavapaa, oma loma ja sapattivapaa eivät nimittäin ole hyväksyttäviä syitä olla poissa työmarkkinoilta myöskään silloin, jos palaa takaisin entiseen työhön.
Ansioturvan maksajille tulee säännöllisesti vastaan tilanteita, jossa pitkän työmarkkinoilta poissaolon vuoksi päivärahaa ei voida maksaa. Jokainen tällainen tilanne on epämiellyttävä etenkin jäsenelle, sillä taloudellinen vaikutus on merkittävä: uusi oikeus ansioturvaan muodostuu vasta, kun on täyttänyt ansioturvan puolen vuoden työssäoloehdon* kokonaan uudelleen. Me kassoissa neuvomme mielellämme etukäteen, sillä tapahtunutta ei voi korjata jälkijättöisesti.
Jos harkitset irtiottoa työelämästä muun kuin vuorotteluvapaan merkeissä, pidä mielessä seuraavat:
- 6 kuukauden mittainen poissaolo työmarkkinoilta ilman hyväksyttävää syytä** tarkoittaa ansioturvaoikeuden menettämistä.
- Työttömänä pidät yllä oikeutta nykyiseen ja tulevaan ansioturvaan ilmoittautumalla TE-toimistoon ja pitämällä työnhakusi voimassa.
Houkutus sapattivapaaseen voi olla erityisen suuri silloin, kun saa irtisanomisen yhteydessä ”kultaisen kädenpuristuksen”, joka estää ansioturvan maksun ensimmäisten työttömien kuukausien ajalle. Tällöinkään ei kannata unohtaa vaatimusta työmarkkinoilla olosta. Vaikka ansioturvaa ei voitaisi maksaa esimerkiksi työnantajan maksaman korvauksen vuoksi, voi henkilö osoittaa olevansa työmarkkinoiden käytettävissä vain ilmoittautumalla TE-toimistoon. Muutoin tulevakin ansioturva on vaarassa.
Tiedämme, että kaikkea somessa nähtyä ja kuultua ei kannata uskoa. Kun kyse on ammatillisesta somesta, voi olla vaikeampaa erottaa, mikä on totta, mikä osittain totta ja onko julkaisijalla syy muotoilla palkaton vapaa tai työn etsiminen ehkäpä kiertoilmaisuja käyttäen.
Kun mietit ratkaisuja työelämän suhteen, älä ota mallia somesta, vaan kysy ammattilaiselta!
* Työssäoloehdon pituus julkaisuhetkellä on puoli vuotta.
** Hyväksyttäviä syitä ovat esimerkiksi opinnot, armeija, siviilipalvelus, sairaus tai alle 3-vuotiaan lapsen hoito.
Keskustelu
Erittäin hyvä kirjoitus!