Koskeeko ansiosidonnaisen porrastus minua?

Ansiosidonnaisen porrastus tuli voimaan syyskuun alussa. Porrastus tarkoittaa, että ansiosidonnaisen päivärahan taso laskee, kun päivärahaa on maksettu tietty aika.

Päivärahan taso laskee porrastuksen myötä kahdessa vaiheessa:

  • 80 % tasolle alkuperäisestä, kun päivärahaa on maksettu 40 päivältä (n. kaksi kuukautta) ja
  • 75 % tasolle alkuperäisestä, kun päivärahaa on maksettu 170 päivältä (n. kahdeksan kuukautta).

Porrastus tarkoittaa merkittävää muutosta päivärahan tasoon. Lakimuutoksen tullessa voimaan yleinen kysymys työttömyyskassojen asiakaspalvelussa on, koskeeko muutos myös minua. Vastaus on harmillisen usein kyllä. Porrastuksen soveltamiselle ei ole juurikaan poikkeuksia. Käydään kuitenkin läpi yleisimmät tilanteet, joissa porrastus voi aiheuttaa kysymyksiä sekä ne harvat poikkeukset, joita lain soveltamiselle on.

Koskeeko ansiosidonnaisen porrastus minua, jos…

…olen yrittäjä? – Kyllä

Porrastus koskee sekä yrittäjiä että palkansaajia.

…minut on lomautettu? – Kyllä

Porrastus koskee sekä irtisanottuja, määräaikaisessa työsuhteessa olleita että lomautettuja.

…työttömyyteni alkoi ennen lakimuutoksen voimaantuloa? – Kyllä ja ei

Porrastusta koskeva lakimuutos tuli voimaan 2.9.2024 ja porrastus koskee pääsääntöisesti lakimuutoksen jälkeen alkaneita päivärahakausia. Näin ollen esimerkiksi kesäkuussa alkaneeseen päivärahajaksoon ei sovelleta porrastusta.

Jos kuitenkin työskentelet yhteensä 12 kuukautta siten, että päivärahakautesi alkaa alusta, porrastusta aletaan soveltaa myös sinun kohdallasi.

…olen ikääntynyt ja oikeutettu lisäpäiviin? – Kyllä

Porrastusta koskevassa lainsäädännössä ei ole poikkeusta ikääntyneiden tai lisäpäivillä olevien kohdalla. Näin ollen porrastusta sovelletaan lähtökohtaisesti myös heihin.

Edellisessä kohdassa kuitenkin kerrottiin siitä, että lakimuutos koskee pääsääntöisesti lakimuutoksen jälkeen alkaneita päivärahakausia. Tämä on totta myös lisäpäivien kohdalla. Jos päivärahakautesi alkoi ennen lakimuutoksen voimaantuloa, porrastusta ei sovelleta sinuun saman päivärahakauden tai sitä mahdollisesti seuraavien lisäpäivien aikana. Jos olet jo lisäpäivillä, porrastusta ei sovelleta myöskään sinuun.

Jos taas päivärahakautesi on alkanut lakimuutoksen voimaantulon jälkeen ja olet siinä iässä, että sinulla on työttömyyden pitkittyessä mahdollisuus lisäpäiviin, porrastus koskee sekä alkanutta päivärahakautta että myöhempiä lisäpäiviä.

…olen työllistymistä edistävässä palvelussa? – Kyllä

Työllistymistä edistävässä palvelussa olo ei vaikuta porrastukseen. Myös palvelussa olevien päiväraha porrastetaan ja porrastuksen 40 ja 170 päivän määräajat kertyvät palvelun ajalta normaalisti.

…teen osa-aika- tai keikkatyötä? – Kyllä, mutta…

Ansiopäiväraha porrastetaan myös osittaisen työskentelyn ajalta. Porrastuksen 40 ja 170 päivän määräajat täyttyvät kuitenkin hitaammin osittaisen työskentelyn aikana.

Esimerkki:
Täysi päivärahasi on 70 euroa päivässä. Teet osa-aikatyötä siten, että saat soviteltua päivärahaa työn ajalta 35 euroa päivässä. Porrastuksen 40 päivän määräajan täyttyminen kestää 80 päivää.

Silloin, kun päivärahaan tehdään yhtä aikaa vähennys osittaisen työn palkan ja porrastuksen perusteella, porrastusta koskeva vähennys tehdään ennen työtuloa koskevaa vähennystä. Voit arvioida päivärahasi määrän porrastusta ja työtuloa koskevien vähennysten jälkeen päivärahalaskurilla.

…päivärahani on hyvin pieni? – Ei välttämättä

Ansiopäivärahalla on vähimmäismäärä. Vähimmäismäärää koskevan säännön myötä ansiopäiväraha maksetaan aina vähintään peruspäivärahan suuruisena. Peruspäivärahaa ei puolestaan porrasteta.

Jos päivärahan määrä on ennen porrastusta samansuuruinen peruspäivärahan kanssa, porrastus ei vaikuta päivärahaan. Jos päiväraha on lähellä peruspäivärahan tasoa, porrastuksen vaikutus voi olla tavallista pienempi. Päivärahalaskuri huomioi arviossaan myös päivärahan vähimmäismäärän.

Lue lisää

Anni Alaja

Anni Alaja vastaa TYJ:n viestinnästä. Anni pyrkii avaamaan lakimuutokset ja tilastot helposti sulatettavaan muotoon ja uskoo, että työttömyysturva on mainettaan parempi.

Anni Alaja

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *