Nostoja ansiopäivärahan tilastoista – lyhyempiä kausia, yhä enemmän osittaista työtä ja ihmeellisen tavalliset käsittelyajat

Työttömyyskassojen maksatustilastot julkaistiin pari viikkoa sitten. Tilastoissa on muutamia mielenkiintoisia piirteitä.

Saajien määrä nousi reippaasti kuluja enemmän

Ansiopäivärahan saajien määrä nousi viime vuonna 86 % edellisvuodesta ja korkeimmalle tasolle 20 vuoteen. Kulut sen sijaan nousivat 58 % edellisvuodesta.

Ero saajien ja kulujen kehityksen välillä näyttäisi liittyvän ainakin osin työttömyys- tai lomautuskausien lyhyempään kestoon. Ansiopäivärahalla korvattujen työttömyyspäivien määrä nousi viime vuonna kulujakin vähemmän, 46 %. Vaikka saajia oli siis ennätysmäärä, kukin sai päivärahaa keskimäärin lyhyemmältä ajalta. Viime vuonna päivärahaa maksettiin saajaa kohden 88 päivältä, kun edellisvuonna luku oli 111.

Maksettujen päivien määrä pieneni siitä huolimatta, että viime vuonna monen saajan päivärahakausi oli lakimuutoksen vuoksi viisi päivää tavallista pidempi. Maaliskuusta joulukuuhun voimassa olleen väliaikaisen lakimuutoksen myötä viideltä ensimmäiseltä työttömyys- tai lomautuspäivältä maksettiin poikkeuksellisesti päiväraha. Ensimmäisiltä työttömyyspäiviltä ei yleensä makseta päivärahaa ns. omavastuuajan vuoksi.

Etuuden taso on sen sijaan noussut edellisvuoteen nähden. Tämä selittää eron kulujen (+ 58 %) ja päivien (+ 46 %) muutoksessa. Jos etuustaso olisi pysynyt samana, kulut ja päivät olisivat nousseet yhtä paljon.

Etuuden tason muutos voi johtua useasta syystä. Aktiivimallin poistuminen sekä indeksikorotus nostivat etuuksia vuoden 2020 alussa. On myös mahdollista, että työttömyys kohdistui viime vuonna hieman parempituloiseen ryhmään, kuin yleensä. Viime vuodet 37-40 % ansiopäivärahan saajista on ansainnut ennen työttömyyttään yli 2 500 euroa. Vuonna 2020 tämä osuus nousi 52 %:iin.

Osittaisen työn määrä kasvoi taas

40 % ansiopäivärahan saajista sai viime vuoden aikana päivärahaa osittaisen työskentelyn ajalta. Osuus nousi 2 %-yksikköä edellisvuodesta.

Osittain työskentelevien osuus on noussut joka vuosi lähes 10 vuoden ajan ja tänä aikana yli tuplaantunut.

Osittaisen työskentelyn kannattavuutta on lisännyt vuonna 2014 käyttöön tullut 300 euron suojaosa. Suojaosa nostettiin 500 euroon viime vuonna. Tilastojen kannalta suojaosalla on kaksinainen vaikutus: yhtäältä suojaosa kannustaa työhön ja lisää työskentelevien osuutta. Toisaalta yhä suurempi osa tehdystä työstä jää tilastoimatta, sillä suojaosan alle jäävät tulot eivät näy ansiopäivärahan tilastoissa.

Keskimääräinen käsittelyaika pysyi kahdessa viikossa

Keskimääräinen käsittelyaika oli viime vuonna 14,3 päivää. Mediaanikäsittelyaika oli 8 päivää.

Poikkeuksellista tässä on lukujen tavallisuus. Se, että keskimääräinen käsittelyaika kasvoi vain kolme päivää sellaisena vuonna, jona saajien määrä rikkoi ennätyksiä ja työttömyysturvaan tehtiin useita merkittäviä ja käytännössä välittömästi voimaan tulevia lakimuutoksia.

Normaalit käsittelyajat eivät ole kummoinen uutinen. Se, että jokin toimii kuten kuuluukin, ei ole kiinnostavaa. Tavallisen toiminnan turvaaminen on kuitenkin vaatinut viime vuonna kassoilta ja kassojen työntekijöiltä poikkeuksellisia ponnistuksia. Tämän vuoksi on erityisen hienoa nähdä, miten suuri vaikutus toimilla on ollut.

Anni Alaja

Anni Alaja vastaa TYJ:n viestinnästä. Anni pyrkii avaamaan lakimuutokset ja tilastot helposti sulatettavaan muotoon ja uskoo, että työttömyysturva on mainettaan parempi.

Anni Alaja

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *