Förslag till avskaffande av tilläggskomponenterna i arbetslöshetsskyddet har publicerats

Pirkanmaan TE-toimiston sisäänkäynti. ... The entrance of Tampere Region TE (unemployment) office. ANTTI YRJONEN / LEHTIKUVA / ANTTI YRJÖNEN

Den inkomstrelaterade dagpenningen kan betalas ut som förhöjd när en person deltar i sysselsättningsfrämjande service. Regeringen beslutade i samband med ramförhandlingarna att avskaffa förhöjningen från och med den 1.1.2025.

Avskaffandet av förhöjningsdelen förbereds vid social- och hälsovårdsministeriet. Enligt det utkast till regeringsproposition som publicerades idag skulle avskaffandet träda i kraft den 1.1.2025. Om den sysselsättningsfrämjande servicen har börjat senast den 30.6.2024, kan förhöjningsdelen betalas ut för tiden efter lagens ikraftträdande till och med slutet av servicen, men totalt högst för 200 dagar.

Om servicen organiseras i perioder som inte är kontinuerligt sammanhängande, betalas ingen förhöjningsdel eller förhöjd inkomstrelaterad del för den serviceperiod som börjar den 1.1.2025 eller senare.

Även tilläggsdelen av rörlighetsunderstödet skulle avskaffas den 1.1.2025.

Observera att uppgifterna om ikraftträdandet av lagändringen är preliminära och kan komma att ändras före och under riksdagsbehandlingen.

Regeringens proposition hör samman med statens budgetförslag för år 2025 och är avsedd att behandlas i samband med detta.