Så här förändras arbetslöshetsskyddet i september

Arbetslöshetsskyddet förändras på flera sätt i början av september. Arbetsvillkoret fördubblas, inkomstrelaterad dagpenning graderas och undantag för äldre avskaffas. Förändringarna gäller i princip alla, men på grund av lagens övergångsbestämmelser börjar vissa förändringar att påverka med fördröjning.

Riksdagen godkände igår ändringar i arbetslöshetsskyddet. Med lagändringen graderas arbetslöshetsskyddet från och med hösten, vissa åldersbundna undantag avskaffas och intjäningen av inkomstrelaterad dagpenning vid lönesubventionerat arbete ändras.

På hösten börjar även andra tidigare godkända ändringar i arbetslöshetsskyddet att tillämpas. Den mest betydande förändringen gäller längden på arbets- och medlemsvillkoret för att få inkomstrelaterad dagpenning. För närvarande kan man få inkomstrelaterad dagpenning efter sex månaders arbete och medlemskap i kassan. I fortsättningen krävs 12 månaders arbets- och medlemsperiod.

Dessutom ändras arbetsvillkoret i arbetslöshetsskyddet till att bli inkomstbaserat. Detta innebär att rätten till dagpenning inte beror på antalet arbetade timmar före arbetslösheten. Från och med hösten bedöms tillräckligt arbete före arbetslösheten enbart utifrån lönen.

Graderingen av arbetslöshetsskyddet minskar förmånen med 20-25 %

Den inkomstrelaterade arbetslöshetsförmånen graderas. Detta innebär att arbetslöshetsskyddet minskar

  • till 80 % av den ursprungliga nivån när arbetslöshetsförmån har betalats ut för 40 dagar, och
  • till 75 % av den ursprungliga nivån när arbetslöshetsförmån har betalats ut för 170 dagar.

Inkomstrelaterad dagpenning betalas ut för högst fem dagar per vecka, vilket innebär att 40 förmånsdagar motsvarar ungefär två månader och 170 förmånsdagar ungefär åtta månader.

Du kan uppskatta din dagpenningnivå efter graderingen med denna kalkylator.

Den inkomstrelaterade dagpenningen graderas om arbetet som krävs för att uppfylla arbetsvillkoret kan räknas enligt den nya inkomstbaserade modellen från och med september 2024 eller senare. Om personen är företagare krävs det att verksamheten avslutas och arbetslösheten börjar den 2.9.2024 eller senare.

Graderingen påverkar i praktiken inte dagpenningen om dagpenningsperioden har börjat senast den 2.9.2024.

Om du blir arbetslös till exempel i början av september, är din sista arbetsvecka som räknas med i inkomstrelaterad dagpenning förmodligen från augusti. Då tillämpas inte graderingen på dig förrän du uppfyller hela inkomstrelaterade arbetsvillkoret på 12 månader igen. Om din första arbetslöshetsdag är senare än den 2.9. och du arbetar i september före arbetslösheten och får en lön på minst 465 euro, graderas din inkomstrelaterade dagpenning.

Utbetalning av inkomstrelaterad dagpenning kräver 12 månaders arbete

Längden på arbetsvillkoret för inkomstrelaterad dagpenning fördubblas. För närvarande kan man få inkomstrelaterad dagpenning efter 26 kalenderveckors (sex månaders) arbete. I fortsättningen krävs 12 månaders arbete.

Det längre arbetsvillkoret tillämpas enligt samma villkor som graderingen av arbetslöshetsskyddet. 12 månaders arbete krävs om du har tjänat in rätten till inkomstrelaterad dagpenning genom att få en lön på minst 465 euro i september eller senare och detta arbete kan räknas med i utbetalningen av inkomstrelaterad dagpenning.

Arbetsvillkoret blir inkomstbaserat

Arbetsvillkoret i arbetslöshetsskyddet ändras till att bli inkomstbaserat i början av september. Detta innebär att rätten till dagpenning inte beror på antalet arbetade timmar före arbetslösheten. Tillräckligt arbete före arbetslösheten bedöms enbart utifrån lönen. För närvarande krävs det för att få inkomstrelaterad dagpenning att personen har arbetat 18 timmar per vecka i ungefär ett halvt år. Med den inkomstbaserade modellen avskaffas timkravet per vecka. Istället krävs det att personen har tjänat en viss minimilön per månad. I den kommande lagen är minimilönen 930 euro.

Om lönen har varit under 930 euro men minst 465 euro, tjänas arbetsvillkoret in med en halv månad. Rätten till inkomstrelaterad dagpenning kan exempelvis uppfyllas med tio hela och fyra halva månader.

Det inkomstbaserade arbetsvillkoret tillämpas på lön som har tjänats och betalats ut den 2.9.2024 eller senare.

Lönesubventionerat arbete kan i allmänhet inte längre tjäna in rätten till inkomstrelaterad dagpenning

Intjäningen av arbetsvillkoret för inkomstrelaterad dagpenning vid lönesubventionerat arbete upphör. För närvarande tjänar lönesubventionerat arbete in arbetsvillkoret till 75 %.

Lönesubventionerat arbete tjänar inte in arbetsvillkoret om arbetet har börjat den 2.9.2024 eller senare, om det inte handlar om stöd för anställning av personer som har fyllt 60 år eller har nedsatt arbetsförmåga. För personer som har fyllt 60 år och har nedsatt arbetsförmåga tjänas arbetsvillkoret in efter att lönesubventionen har betalats ut i tio månader. Från och med den elfte månaden tjänas arbetsvillkoret in till 75 % av arbetstiden. I praktiken krävs 26 månaders lönesubventionerat arbete för att uppfylla arbetsvillkoret fullt ut för personer som har fyllt 60 år och har nedsatt arbetsförmåga.

Ändringen träder i kraft så att lönesubventionerat arbete som har börjat senast den 1.9.2024 tjänar in arbetsvillkoret enligt den nuvarande lagstiftningen från och med den första månaden. Arbetsvillkorets längd är då också sex månader. Observera dock att det även i nuläget krävs åtta månaders arbete för att tjäna in sex månaders arbetsvillkor enligt 75 %-regeln.

Åldersrelaterade undantag avskaffas

För närvarande finns det olika åldersrelaterade undantag i arbetslöshetsskyddet som påverkar längden och nivån på dagpenningen.

  • Personer som har fyllt 57 år har kunnat omfattas av en sysselsättningsskyldighet som garanterar dem ett jobb. När lönesubvention har betalats ut baserat på sysselsättningsskyldigheten har arbetsvillkoret för inkomstrelaterad dagpenning uppfyllts till 100 %.
  • Personer som har fyllt 60 år har kunnat uppfylla arbetsvillkoret för inkomstrelaterad dagpenning genom deltagande i sysselsättningsfrämjande service baserat på sysselsättningsskyldigheten. Nivån på dagpenningen har inte omräknats om arbetsvillkoret har uppfyllts delvis baserat på service.
  • Nivån på dagpenningen för personer som har fyllt 58 år har varit skyddad. Skyddet har påverkat när personen har haft ett lågavlönat jobb och blivit arbetslös igen, så att nivån på dagpenningen har omräknats.

Dessa undantag avskaffas den 2.9.2024.

Sysselsättningsskyldigheten upphör om skyldigheten börjar den 2.9.2024 eller senare. Bestämmelser om skyddsnivån på dagpenningen och intjäning av arbetsvillkoret baserat på arbete eller service tillämpas så länge arbetet eller servicen har arrangerats baserat på en sysselsättningsskyldighet som har börjat senast den 1.9.2024. Om sysselsättningsskyldigheten har börjat senast den 1.9.2024 är arbetsvillkorets längd också sex månader.

Skyddsnivån på dagpenningen för en person som har fyllt 58 år tillämpas inte om arbetet som krävs för att uppfylla arbetsvillkoret kan räknas enligt den nya inkomstbaserade modellen från och med september 2024 eller senare.

Mer information