Villkor och varaktighet

Du kan få inkomstrelaterad dagpenning från arbetslöshetskassan som arbetslös eller permitterad om

  • du söker heltidsarbete och har anmält dig som arbetslös arbetssökande till arbets- och näringsbyrån
  • du är medlem i en arbetslöshetskassa
  • du har uppfyllt 12 månaders arbetsvillkor under tiden du varit medlem i kassan.

Om du blir arbetslös eller om du får färre arbetstimmar ska du omedelbart anmäla dig som arbetslös arbetssökande i arbets- och näringsbyråns webbtjänst! Anmälan gäller med en gång, men kan inte göras retroaktivt till exempel till föregående dag. Inkomstrelaterad dagpenning kan endast betalas för tid då anmälan är i kraft.

Om du inte är medlem i en arbetslöshetskassa eller inte har arbetat tillräckligt länge ska du ansöka om arbetslöshetsskydd hos FPA.

12 månaders arbetsvillkor och ändringens inverkan

Villkoren för att få inkomstrelaterad dagpenning ändrades den 2 september 2024. Den största förändringen gäller arbetsvillkoret för att få inkomstrelaterad dagpenning. Fram till den 1 september 2024 kunde man få inkomstrelaterad dagpenning efter att ha arbetat i sex månader. Från och med september krävs ett års arbete. Under arbetstiden måste man vara medlem i en arbetslöshetskassa.

Arbetsvillkor fram till 1 september 2024: 26 kalenderveckor (cirka ett halvt år)

Arbetsvillkor från och med 2 september 2024: 12 kalendermånader (1 år)

Samtidigt kommer sättet att räkna arbete att ändras. Tidigare uppfyllde kalenderveckor då personen arbetade minst 18 timmar kravet för rätten till dagpenning. Från och med september beror rätten till dagpenning inte längre på antalet arbetade timmar före arbetslösheten. Framtida bedömningar av tillräckligt arbete före arbetslösheten kommer enbart att baseras på lön. Genom att tjäna minst 930 euro per kalendermånad uppfyller man arbetsvillkoret för inkomstrelaterad dagpenning för en månad. Genom att tjäna minst 465 euro uppfylls arbetsvillkoret för en halv månad. Rätten till inkomstrelaterad dagpenning kan således uppstå exempelvis genom en period om 10 hela och 4 halva arbetade månader.

Arbetsveckor fram till den 1 september 2024 omvandlas till månader så att fyra veckor motsvarar en månad. Av överskjutande veckor bildar tre veckor en månad, och en eller två veckor motsvarar en halv månad som uppfyller arbetsvillkoret för inkomstrelaterad dagpenning.

Mer information: Villkoren för inkomstrelaterad dagpenning ändras

80-procentigt arbete är deltidsarbete

Du kan ha rätt till inkomstrelaterad dagpenning även under deltidsarbete, kortjobb eller permittering. Som deltidsarbete räknas arbete som utförs till exempel fyra dagar i veckan. Om du är deltidsanställd kan du läsa mer om ämnet här.

Skyldigheter

Du kan mista din rätt till inkomstrelaterad dagpenning (för en viss tid eller tills vidare) om du inte håller din arbetssökning hos arbets- och näringsbyrån i kraft eller uträttar ärenden hos arbets- och näringsbyrån enligt deras anvisningar. Det innebär till exempel upprätthållande av sysselsättningsplanen, möten och deltagande i olika tjänster. Mer information om arbets- och näringsbyråns skyldigheter finns i arbets- och näringsbyråns webbtjänst.

Om du är borta från arbetsmarknaden (dvs. om du inte arbetar eller är arbetssökande hos arbets- och näringsbyrån) i mer än sex månader utan godtagbara skäl förfaller ovan nämnda arbetsvillkor på 12 månader. Det innebär att du kan få dagpenning först när du har arbetat 12 nya månader. Godtagbara skäl är till exempel studier, armén, civiltjänst, sjukdom eller vård av barn under tre år.

Beräkna din dagpenning

Din månatliga inkomst

Företagsverksamhet kan påverka rätten till dagpenning

Om du bedriver företagsverksamhet undersöker arbets- och näringsbyrån hur omfattande verksamheten är och beslutar om den förhindrar utbetalning av inkomstrelaterad dagpenning. Småskalig företagsverksamhet, dvs. företagsverksamhet som bedrivs som bisyssla, förhindrar inte utbetalning av dagpenning. Man kan bevisa att verksamheten är en bisyssla till exempel genom att företagsverksamheten bedrivits minst ett halvår vid sidan av ett heltidsarbete. Mer information om ämnet finns här.

Studenter får dagpenning efter examen

Om du studerar till exempel på en yrkesskola eller på ett universitet kan du få inkomstrelaterad dagpenning först när du tagit examen. Anmäl dig som arbetssökande i arbets- och näringsbyråns webbtjänst så snart du tagit examen! Mer information om ämnet finns här.

Hur länge betalas inkomstrelaterad dagpenning?

Inkomstrelaterad dagpenning betalas vanligtvis i högst 300 eller 400 dagar. Maximitiden på 400 dagar förutsätter att du har arbetat mer än tre år innan du blev arbetslös. Om du har fyllt 58 år och har arbetat minst fem år under de senaste 20 åren kan du få dagpenning för högst 500 dagar.

Dagpenning betalas ut till helt arbetslösa för fem dagar i veckan. Maximitiden på 300 dagar förbrukas därför tidigast efter cirka 60 veckor (cirka 14 månader), 400 dagar efter 80 veckor (cirka 18 månader) och 500 dagar efter 100 veckor (cirka 23 månader).

Om du har kortvarigt arbete eller deltidsarbete förbrukas maximitiden långsammare. Du kan också nollställa maximitiden för inkomstrelaterad dagpenning genom att arbeta. 12 månaders arbete startar maximitiden på nytt.

Arbetshistoria (och ålder) Maximitid
Du har arbetat totalt mindre än tre år 300 dagar (cirka 14 månader)
Du arbetat totalt mer än tre år 400 dagar (cirka 18 månader)
Du är 58 år gammal och du har arbetat fem år under de senaste 20 åren 500 dagar (cirka 23 månader)

Om din arbetslöshet fortsätter efter att maximibetalningstiden gått ut kan du ansöka om arbetsmarknadsstöd från FPA. Mer information om arbetsmarknadsstöd finns på FPA:s webbplats.

Tilläggsdagar för äldre

Inkomstrelaterad dagpenning kan betalas efter maximibetalningstiden tills du fyller 65 år i form av tilläggsdagar om:

  • du är född år 1957–1960 och fyller 61 år innan maximibetalningstiden löper ut eller
  • du är född år 1961–1962 och fyller 62 år innan maximibetalningstiden löper ut eller
  • du är född år 1963 och fyller 63 år innan maximibetalningstiden löper ut eller
  • du är född år 1964 och fyller 64 år innan maximibetalningstiden löper ut.

En förutsättning är dessutom att du har arbetat minst fem år under de senaste 20 åren och att du fått din rätt till inkomstrelaterad dagpenning som löntagare.

Personer födda 1965 eller senare har inte rätt till tilläggsdagar efter att maximitiden för inkomstrelaterad dagpenning har gått ut.